Wat is ouderenzorg?

Met ouderenzorg bedoelen we de zorg voor ouderen met één of meerdere chronische ziekten binnen de huisartsenpraktijk. Deze zorg start met het tijdig herkennen van problemen die kunnen leiden tot een vermindering van het zelfstandig functioneren en/of van de kwaliteit van leven. Vervolgens zoekt uw huisarts samen met u en met de andere betrokken zorgverleners naar de juiste behandeling of ondersteuning. Het doel van de zorg is het zo lang mogelijk behouden of verbeteren van de kwaliteit van leven.

Voor wie is deze zorg bedoeld?

De zorg is bedoeld voor ouderen waarbij het zelfstandig functioneren bedreigd wordt en/of de kwaliteit van leven achteruit gaat of dreigt te gaan. Dit kan gaan spelen bij ouderen met meerdere aandoeningen tegelijkertijd. Of bij ouderen die naast de chronische ziekte ook problemen hebben op geestelijk en/of sociaal gebied.

Klachten

Er kunnen verschillende klachten spelen: lichamelijke of geestelijke klachten of klachten op sociaal gebied. Bij  lichamelijke klachten  kunt u denken aan bijvoorbeeld vermindering van uw beweegmogelijkheden door handicaps, ondervoeding, duizeligheid, slecht zien en horen. De psychische klachten die kunnen spelen zijn bijvoorbeeld geheugenverlies en psychische problemen. Problemen die kunnen spelen op sociaal gebied zijn het wegvallen van dierbaren en eenzaamheid.

Boekje voor zelfonderzoek ‘Als ik ouder word

Eventueel kunt u gebruik maken van het boekje ‘Als ik ouder word’. Het is ontwikkeld door ouderen van het Netwerk 100. In het boekje staan vragen en informatie om voor te bereiden op het ouder worden. Daarnaast kan het boekje ook helpen om een gesprek met een zorgverlener of gemeente voor te bereiden.

Klik hier voor de website van het boekje, u vindt er meer informatie en u kunt het boekje bestellen of downloaden.