Wat is COPD?
COPD (Chronic Obstructive Pulmonary Disease) is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. De luchtwegen zijn blijvend vernauwd en daardoor werken de longen steeds minder goed.
Oorzaak
De belangrijkste oorzaak van COPD is roken. Ook het langdurig werken in een omgeving met veel steen, metaal, of graanstofdeeltjes kan COPD veroorzaken. Door inademing van rook of andere prikkelende stofdeeltjes raken de longslijmvliezen ontstaat een voortdurende ontsteking van de longslijmvliezen. Hierdoor raken vooral kleine vertakkingen in de longen beschadigd. Deze beschadiging herstelt niet meer.
Klachten
De eerste klachten ontstaan vaak pas na het veertigste levensjaar. U krijgt last van hoesten en opgeven van slijm. Het ademen gaat vaak gepaard met piepen en brommen. Van normale inspanning, zoals traplopen wordt u sneller moe of kortademig. Verkoudheid, griep en longontsteking geven extra veel klachten en u knapt minder snel op.
Risico
Bent u tussen de 40 en 70 jaar? Doe dan deze test van het longfonds. Dan ziet u meteen of u risico loopt op COPD. Als u er op tijd bij bent, kunt u ergere klachten voorkomen.
Hoe wordt COPD vastgesteld?
Uw huisarts kan via een blaastest (spirometrie) vaststellen of u COPD heeft.