Uw behandeling
Van uw huisarts heeft u waarschijnlijk de NHG-patiëntfolder over COPD ontvangen.
Hierin staat belangrijke informatie over COPD en wat u hier zelf aan kunt doen.
De beste behandelaar bent u zelf!
De belangrijkste persoon in de behandeling van COPD bent u zelf. Rookt u? Dan is stoppen het beste medicijn. Zo voorkomt u dat uw longslijmvlies verder beschadigt en dat de klachten erger worden.
Voldoende beweging helpt om in conditie te blijven, of om uw conditie te verbeteren. Goede voeding is ook belangrijk.
Bij verder gevorderde COPD kan voedingstherapie, in combinatie met bewegingstherapie, helpen verdere achteruitgang van tegen te gaan.
Ook medicijnen kunnen helpen om de klachten te verminderen. Bijvoorbeeld luchtwegverwijders; deze inhalatie-medicatie (pufjes) maken de luchtwegen wijder. U kunt daardoor gemakkelijker ademen.
Ondersteuning
Soms lukt het niet om te stoppen met roken, of meer te bewegen. De huisarts en de praktijkondersteuner kunnen u dan een handje helpen.
Samen met u kunnen ze een plan opstellen. Daarin staat onder meer wat u wilt bereiken en hoe u dat kunt aanpakken. Maar ook afspraken over medicijngebruik en hoe vaak u op controle komt.
U kunt hierbij rekenen op de ondersteuning van de praktijkondersteuner, huisarts en andere zorgverleners die bij uw behandeling betrokken zijn, zoals de diëtiste of de fysiotherapeut.
Controle
Als u regelmatig op controle komt, is het gemakkelijker voor de huisarts of de praktijkondersteuner om samen met u eventuele complicaties of klachten te verminderen. Ook als u geen problemen ervaart, is het belangrijk op controle te blijven komen. Dan kunnen zij u er samen met u voor zorgen dat uw gezondheid zo lang mogelijk goed blijft.