Actueel

Ondersteuningsbehoefte persoonsgerichte zorg in beeld gebracht

Hoe kunnen we huisartsenpraktijken en patiënten de komende jaren goed blijven ondersteunen bij het versterken van persoonsgerichte zorg? We vroegen het op verschillende manieren aan de zorgverleners in de praktijken en aan patiënten. En zijn aan de slag om dat te vertalen naar een goed aanbod voor de praktijken. In dit bericht meer daarover. Overigens zoeken we nog zorgprofessionals die willen meedenken. 

Pilot Beweegconsult COPD patiënten van start

Per 1 november start een pilot Beweegconsult voor COPD patiënten in een aantal huisartsen- en fysiotherapiepraktijken in Nijmegen. Het doel van de pilot is dat patiënten zich meer bewust zijn van het belang van bewegen, hun beweeggedrag in kaart gebracht is en beweegdoelen (beweegplan) zijn opgesteld. En dat is belangrijk want onder de COPD patiënten zijn meer mensen inactief dan onder de totale bevolking: 16% vs. 5,5%. En dat terwijl bewegen voor COPD patiënten juist belangrijk is. Overigens geeft 20% van de COPD-patiënten aan behoefte te hebben aan ondersteuning bij het bewegen.

Geslaagde interactieve blik in de toekomst

Wat CIHN directeur-bestuurder Jean Takken de aanwezigen toewenste, kwam uit: de Spiegelbijeenkomst 2018 werd een mooie avond vol inspiratie door mensen die een mooi beeld hebben van de toekomst, interactieve kennisuitwisseling door mensen die weten hoe het morgen écht anders kan en samen sparrend met mensen die het nu ook nog even niet weten maar wel vooruit wíllen. De combinatie van twee centrale hoofdsprekers en twee workshopronden werd door de aanwezigen weer gewaarderd. Een foto-impressie vindt u onderaan.

Ruim 150 zorgprofessionals bij elkaar voor betere zorg

Morgen, 18 april, gaan ruim 150 zorgprofessionals uit Nijmegen en directe omgeving met elkaar in gesprek tijdens de Spiegelbijeenkomst van OCE Nijmegen.Samen werpen ze een 'Blik in de toekomst' van de eerstelijnszorg met het doel de zorg voor patiënten te verbeteren. Het samen met elkaar in gesprek gaan, gebeurt in de verschillende workshops, voorafgegaan door een lezing van o.a. key note spreker Jan Jacobs, adviseur digitale strategie zorgbestuurders. 

Aan de slag met persoonsgerichte zorg?

De wensen, behoeften en mogelijkheden van een patiënt spelen een belangrijke rol in de zorgverlening. Wij willen huisartsenpraktijken ondersteunen bij het afstemmen van de zorgverlening op dat wat de patiënt zelf belangrijk vindt voor zijn/haar gezondheid. Zodat de patiënt zich eigenaar voelt van zijn eigen gezondheid en ervaart dat hij er zelf invloed op heeft. Daarmee verbetert de kwaliteit van leven van de patiënt en het werkplezier van de zorgverlener. Wilt u met dit onderwerp (verder) aan de slag? Wij ondersteunen u graag.