Actueel

Stoptober is weer begonnen: stopt u ook met roken?

Vandaag, 1 oktober, is Stoptober weer begonnen: samen met meer dan 50.000 rokers 28 dagen niet roken. Stopt u ook? U krijgt hulp daarbij. Door in te schrijven op Stoptober.nl krijgt u hulp via de app Stoptober. Andere mensen die meedoen en stop-coaches helpen u dan om het stoppen met roken vol te houden. Kijk ook op Thuisarts.nl voor adviezen die je helpen als je gaat stoppen.

Eerste zeven Nijmeegse huisartsenpraktijken creëren rookvrije ingang

Op 31 mei 2021, de jaarlijkse Wereld-Niet-Roken-dag, kregen de eerste Nijmeegse huisartsenpraktijken een rookvrije ingang. Dit gebeurde op initiatief van een Nijmeegse huisarts, samen met “Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen”. Zeven huisartsenpraktijken hebben nu de directe omgeving van hun ingang gemarkeerd met rookvrije stoeptegels. Steeds meer rookvrije gebieden zorgen hopelijk voor een normverandering, nu ook bij de huisarts. Zodat minder mensen roken en de nieuwe generatie steeds meer rookvrij opgroeit.

Webinar-talkshow ‘Minder opnamen voor COPD door betere samenwerking: natuurlijk, maar hoe dan?’

Op maandag 10 mei (deel 1) van 20.00 - 21.30 uur en woensdag 12 mei van 20.00 - 21.30 uur (deel 2) organiseert Long Alliantie Nederland een talkshow-webinar voor o.a. zorgverleners in ziekenhuizen én eerste lijn. Diverse tafelgasten praten in deel 1 (10 mei) met elkaar over de implementatie van het landelijk transmuraal zorgpad COPD longaanval met ziekenhuisopname. In deel 2, op 12 mei, praten ze met elkaar over het betrekken van patiënt, zorgverzekeraar en regio bij de implementatie. Dit alles onder leiding van voormalig huisarts, tophockeyer en bondscoach Tom van 't Hek.

Verwijzen Gecombineerde LeefstijlInterventies via VIPLive

Voor huisartsenpraktijken - Vanaf 1 januari 2019 wordt de zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vergoed vanuit de basisverzekering.  De zorg is gericht op gedragsverandering, met als basis om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Vanaf 1 mei heeft team OCE Nijmegen het mogelijk gemaakt om via VIPLive patiënten door te verwijzen naar een leefstijlcoach.

Nieuwe website Stoppen met roken Nijmegen

Sinds oktober is er de nieuwe website www.nijmegenrookvrij.nl met hierop een duidelijk overzicht van alle hulp bij stoppen met roken in Nijmegen. Ook specifiek voor zwangere vrouwen of voor mensen met hart- of longklachten. Een handige website (voor de begeleiding van) je patiënten die willen stoppen met roken. Een greep uit het aanbod van stoppen-met-roken-begeleiding: