Actueel

Eerste zeven Nijmeegse huisartsenpraktijken creëren rookvrije ingang

Op 31 mei 2021, de jaarlijkse Wereld-Niet-Roken-dag, kregen de eerste Nijmeegse huisartsenpraktijken een rookvrije ingang. Dit gebeurde op initiatief van een Nijmeegse huisarts, samen met “Wij zijn groen, gezond en in beweging Nijmegen”. Zeven huisartsenpraktijken hebben nu de directe omgeving van hun ingang gemarkeerd met rookvrije stoeptegels. Steeds meer rookvrije gebieden zorgen hopelijk voor een normverandering, nu ook bij de huisarts. Zodat minder mensen roken en de nieuwe generatie steeds meer rookvrij opgroeit.

Webinar-talkshow ‘Minder opnamen voor COPD door betere samenwerking: natuurlijk, maar hoe dan?’

Op maandag 10 mei (deel 1) van 20.00 - 21.30 uur en woensdag 12 mei van 20.00 - 21.30 uur (deel 2) organiseert Long Alliantie Nederland een talkshow-webinar voor o.a. zorgverleners in ziekenhuizen én eerste lijn. Diverse tafelgasten praten in deel 1 (10 mei) met elkaar over de implementatie van het landelijk transmuraal zorgpad COPD longaanval met ziekenhuisopname. In deel 2, op 12 mei, praten ze met elkaar over het betrekken van patiënt, zorgverzekeraar en regio bij de implementatie. Dit alles onder leiding van voormalig huisarts, tophockeyer en bondscoach Tom van 't Hek.

Verwijzen Gecombineerde LeefstijlInterventies via VIPLive

Voor huisartsenpraktijken - Vanaf 1 januari 2019 wordt de zogenoemde gecombineerde leefstijlinterventie (GLI) vergoed vanuit de basisverzekering.  De zorg is gericht op gedragsverandering, met als basis om een gezonde leefstijl te bereiken en te behouden. Vanaf 1 mei heeft team OCE Nijmegen het mogelijk gemaakt om via VIPLive patiënten door te verwijzen naar een leefstijlcoach.

Nieuwe website Stoppen met roken Nijmegen

Sinds oktober is er de nieuwe website www.nijmegenrookvrij.nl met hierop een duidelijk overzicht van alle hulp bij stoppen met roken in Nijmegen. Ook specifiek voor zwangere vrouwen of voor mensen met hart- of longklachten. Een handige website (voor de begeleiding van) je patiënten die willen stoppen met roken. Een greep uit het aanbod van stoppen-met-roken-begeleiding:

Vergoeding fysiotherapie bij post-COVID-19 patiënten 1e lijn

Vanaf 18 juli wordt de fysiotherapie in de eerste lijn bij post-coronapatiënten vergoed uit de basisverzekering. Hierbij is een aantal belangrijke punten waar men aan moet voldoen:

  • Verwijzing van de huisarts/ specialist, start behandeling binnen 1 maand;
  • Na 3 maanden moet er een onderlinge afstemming plaatsvinden en een rapportage naar de huisarts worden gestuurd, de huisarts is hoofdbehandelaar;

Welke huisarts / POH / doktersassistente wil zich wat extra inzetten voor de stoppen-met-rokenzorg in Nijmegen?

Marieke Helmus, verslavingsarts en adviseur tabaksverslaving heeft vanuit de gemeente Nijmegen de opdracht (2020-2021) om samen met de wijk en zorgorganisaties het stoppen-met-roken zorgpad te verbeteren. CWZ (longartsen) willen hierin het voortouw nemen. Het doel is dat met name ook mensen met een lage sociaal economische status kunnen stoppen met roken en we zo de gezondheidsverschillen in de regio verkleinen. Roken is voor 30% verantwoordelijk voor de gezondheidsverschillen. Marieke Helmus heeft 5 vragen voor de leden van de OCE Nijmegen: