MTVP: het goede gesprek; vervolgtraining SOLK/ALK

Datum: 
dinsdag 28 mei 2024 - 15:30 t/m 20:00

 

Vanaf 2010 wordt de term ‘somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke klachten’ (SOLK) gebruikt. De laatste tijd gaat de voorkeur uit naar de term ‘aanhoudende lichamelijke klachten’, die neutraler is en daarom meer geaccepteerd. Bij ALK gaat het niet langer om de oorzaak van de klacht, maar ligt de focus meer op het gegeven dat de klachten aanhouden en de gevolgen die dat voor het functioneren van patiënten heeft. Voor veel patiënten is het moeilijk om hun aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) te accepteren. Ze blijven vaak (te) lang zoeken naar een verklaring. Huisartsen staan voor de lastige taak om hen te motiveren om op een adequate manier met hun klachten om te gaan. SOLK/ALK is een van de regionale interventies in het kader van MTVP ‘het goede gesprek’. Hiervoor wordt de volgende scholing aangeraden:

Stap 1. Elearning UMCG

In deze basiscursus leert u basiskennis over ALK, diagnostiek, consultvoering, de behandeling in de eerste lijn, en samenwerken met andere hulpverleners. Aan de hand van casuïstiek, praktische en interactieve opdrachten krijgt u grip op deze voor zorgverleners lastige patiëntengroep. De cursus is opgebouwd uit 8 verschillende modules. Het afronden van één module neemt ongeveer 60 minuten in beslag. U kunt ervoor kiezen alle modules achter elkaar te doorlopen, u kunt het ook verdelen over verschillende momenten. De cursus is voor 8 punten ABAN geaccrediteerd en is bedoeld voor alle zorgverleners die meer willen leren over ALK, artsen van alle specialismen, psychologen, fysio- en oefentherapeuten, POH-GGZ en verpleegkundig specialisten. De kosten voor accreditatie bedragen 85 euro.

Meer informatie vind je hier: https://umcg.capp12.nl/open-courses/enrollments/76217
 

Stap 2. Een handson training ‘meet the expert’

Veel huisartsen vinden de zorg voor patiënten met somatisch onvoldoende verklaarde lichamelijke (SOLK) klachten lastig en uitdagend. In deze scholing laten we u zien dat de zorg voor deze patiënten niet zo ingewikkeld is. Het wordt aangeraden om voorafgaand aan deze workshop de elearning af te ronden. De elearning en deze workshop gaan u helpen om uw kennis en communicatie vaardigheden over de zorg bij patiënten met SOLK te verbeteren. De trainers van deze middag en beide expert in het onderwerp zijn Juul Houwen, huisarts, en Hugo Stappers, docent gedragswetenschappers aan de VOHA.

Wanneer        : dinsdag 28 mei (evt herhaling 4 juni)

Tijd                 : 15:30-20:00u

Locatie           : Maldensteijn, Kerkplein 8, 6581 AC, Malden

Catering         : pasta en salade

Doelgroep      : huisartsen

Accreditatie   : 4 punten ABC1

Prijs                : 155 euro per avond 

Programma:

15.30u opening en ontvangst

15.35u workshop gespreksvaardigheden met acteur

17.30u pauze met pasta en salade

18.00u ‘meet the experts’ ruimte voor vragen

Leerdoelen:

  • Bewustwording eigen houding tav ALK en herkennen van meest voorkomend misvattingen
  • Prevalentie en etiologie ALK
  • De waarde van lichamelijk onderzoek en diagnostiek bij ALK
  • Toelichting uitlegmodellen en do’s and don’ts bij uitleg
  • Oefenen van gespreksvaardigheden: hoe kan je beter communiceren?
  • Behandelmogelijkheden in de eerste lijn

 

Schrijf je snel in, want vol is vol! 

Hartelijke groet

Tessa Versteegde, huisarts np

NEO huisartsenzorg WDH

Op deze scholing zijn onze scholingsvoorwaarden van toepassing. Opgave voor deze scholing betekent automatisch dat je akkoord gaat met deze scholingsvoorwaarden.