Roken

Roken is slecht voor uw gezondheid. Het is ook slecht voor de mensen om u heen. Uw kinderen bijvoorbeeld. Wanneer u rookt gaat uw conditie achteruit. U hebt minder energie. Ook hebben rokers meer kans op ernstige aandoeningen. Zoals onvruchtbaarheid en seksuele impotentie, aandoeningen aan de luchtwegen, verschillende soorten kanker en hart- en vaatziekten.

Verslavend

Mensen hebben vaak verschillende redenen om te (blijven) roken. De belangrijkste ‘reden’ is de verslaving aan nicotine. Roken wordt gebruikt om stress te verlagen en te ontspannen. Veel mensen vinden het gezellig en koppelen het aan dagelijkse gewoonten, zoals koffiedrinken om half elf. Zo krijgt u op die momenten als vanzelf zin in een sigaret.

Stoppen met roken

Als u stopt met roken merkt u al na een paar weken de positieve gevolgen: u voelt zich beter en klachten die u had worden minder.
Wegen de voordelen van roken voor u nog wel op tegen de nadelen? Door hierover na te denken wordt het voor uzelf duidelijker of u wilt stoppen met roken. En waarom.  Twijfelt u? Praat er dan eens over met mensen die gestopt zijn.

Stoppen met roken - tips

  • Onderschat het niet; stoppen gaat niet vanzelf. Een goede voorbereiding is belangrijk.
  • Kies een stopdatum.
  • Bedenk hoe u moeilijke situaties gaat aanpakken.
  • Bedenk hoe u ontwenningsverschijnselen gaat aanpakken.
  • Kies een manier van stoppen die bij u past.
  • Uw huisarts kan u verder begeleiden bij het stoppen.

 

Naar de huisarts?

Bent u van plan om te stoppen met roken? Dan is het verstandig om uw huisarts om hulp te vragen. U hebt dan meer kans van slagen. Uw huisarts kan u advies geven over manieren en hulpmiddelen en u eventueel verwijzen naar groepscursussen of programma’s op internet.

Meer informatie?

Roken info

Stoppen met roken op Thuisarts.nl